Nowy marker zawału
20 stycznia 2011, 09:47Kardiolodzy z Centrum Zdrowia University of Connecticut zidentyfikowali nowy biomarker zawału serca. Pacjenci, którzy go przechodzą, mają podwyższony poziom podjednostki 17 (p17) kaspazy-3 w surowicy.
Melasa ogranicza wchłanianie kalorii
12 lipca 2011, 09:42Dodatek melasy pozwala ograniczyć szkodliwość wysokotłuszczowej diety. Dochodzi m.in. do spadku wagi. Na razie przeprowadzono badania na zwierzętach, ale już na przyszły rok zaplanowano testy kliniczne z udziałem ludzi.
Nie taki stres oksydacyjny straszny, jak go malują
6 grudnia 2011, 06:50Stres oksydacyjny obwinia się za wiele rzeczy, w tym za choroby neurodegeneracyjne, a nawet starzenie. Dotąd jednak nikt nie obserwował bezpośrednio zmian oksydacyjnych w żywym organizmie. Udało się to dopiero dzięki badaniom na muszkach owocowych, które ku zaskoczeniu autorów z Deutsches Krebsforschungszentrum (DKFZ) wykazały, że długość życia nie spada wskutek produkcji oksydantów.
Amorfrutyny - nowe związki przeciwcukrzycowe
18 kwietnia 2012, 05:34Naukowcy pracujący pod przewodnictwem dr. Saschy Sauera z Instytutu Genetyki Molekularnej Maxa Plancka w Berlinie zidentyfikowali nową grupę związków - amorfrutyny - które występują zarówno w korzeniu lukrecji Glycyrrhiza foetida, jak i owocu amorfy krzewiastej (Amorpha fruticosa) i wykazują działanie antycukrzycowe oraz przeciwzapalne.
Przeglądanie w dźwiękowym lustrze pomaga zwalczyć bezsenność
21 listopada 2012, 12:04Walcząc z bezsennością, ludzie sięgają po ciepłe mleko, melatoninę czy tabletki zapisane przez lekarza. Po zakończeniu pilotażowych badań klinicznych specjaliści z Wake Forest Baptist Medical Center przekonują jednak, że rozwiązaniem może być nie określona substancja, lecz równoważenie aktywności mózgu za pomocą dźwięków.
Niepokojące wieści o H7N9
5 lipca 2013, 10:38Niebezpieczeństwo związane z wirusem H7N9 wynika z faktu, że namnaża się on głęboko w płucach, gdzie może wywołać niebezpieczną dla chorego reakcję układu odpornościowego. Ostatnie badania wykazały też, że prawdobodobnie żaden człowiek nie jest odporny na H7N9, a sezonowe szczepienia nie ochronią przed zarażeniem
Stworzono cząsteczkę chroniącą mózg przed wysokimi cukrami
29 stycznia 2014, 10:07Specjaliści z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie stworzyli cząsteczkę, która chroni mózg przed szkodliwym wpływem wysokiego poziomu cukru. Izraelczycy mają nadzieję, że wyeliminuje ona podwyższone ryzyko rozwoju demencji lub choroby Alzheimera u diabetyków.
Peptyd przekształca komórki alfa trzustki w wytwarzające insulinę komórki beta
1 sierpnia 2014, 12:40Peptyd ceruleina przekształca wydzielające glukagon komórki alfa trzustki w wytwarzające insulinę komórki beta.
Komórki tłuszczowe skóry pomagają chronić przed zakażeniem
2 stycznia 2015, 14:24Zespół ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odkrył nieznaną funkcję adipocytów skóry. Okazało się, że produkują one peptydy antydrobnoustrojowe (AMP, od ang. antimicrobial peptides), które pomagają zwalczać bakterie i inne patogeny.
Po wstrzymaniu oddechu mniej zaboli
15 maja 2015, 06:32Wstrzymywanie oddechu przed bolesnym zabiegiem, np. zastrzykiem, podwyższa próg bólowy.